U bevindt zich hier (2008) was een project van Stichting Peen en Ui. Het project, concept, uitvoering, fondsenwerving en grafisch ontwerp deed ik i.s.m. Jos Agasi. Samenwerkingspartner was Mechteld van Zon van RAP Architectuurcentrum. Verder betrokken waren o.a. het Regionaal Archief en Universiteit Leiden. Daarnaast waren er veel kunstenaars en inwoners betrokken. Hieronder meer informatie over het project en alle betrokkenen. Klik hier voor de projectwebsite.
U BEVINDT ZICH HIER is een project dat heeft laten zien hoe je door middel van historische en nieuw gemaakte stadskaarten anders naar Leiden kunt kijken.
We namen je mee langs historische en futuristische kaarten, kaarten met informatie over verdwenen verhalen, riolen, kaarten als kunst… En: waar lagen het Woud zonder Genade, de Witte en Rode Steen? Maar ook: hoe zou Leiden eruit hebben gezien als de Spanjaarden waren gebleven of als Mondriaan de kaart had ontworpen?
Een aantal Leidse kunstenaars, architecten en vormgevers heeft een bijdrage geleverd: er waren onder andere kaarten te zien van Koen de Vries, Bernadette Drenth, Piet Franzen, Walter van Peijpe, Sanne Dresmé, Jos Agasi, Piet van Veen, Fons Verheijen, Marie Oosterbaan en Marijke Verhoef.
U BEVINDT ZICH HIER was een tentoonstelling met (meer dan) 80 bijzondere en vaak unieke kaarten van Leiden, een serie lezingen over (Leidse) kaarten en aanverwante onderwerpen, een publiekswedstrijd ‘Maak je eigen kaart van Leiden’, de zogenaamde ’toevallige stadswandelingen’, een kinderworkshop en in het Archief een extra vitrine-tentoonstelling over het water in Leiden.
Organisatie, concept, realisatie en (project)vormgeving i.s.m. Jos Agasi. Coördinatie vanuit RAP Architectuurcentrum Mechteld van Zon.
Dit project werd afgesloten met een gelijknamige publicatie waar nog enkele exemplaren van beschikbaar zijn. Hierin zijn alle kaarten opgenomen die speciaal voor de tentoonstelling werden gemaakt door kunstenaars en publiek.
–
Ik maakte de Letterkaart en de kaart ‘What if’ – hoe de plattegrond eruit had gezien als de Spanjaarden in 1574 waren gebleven.