Verkenning van Leiden Zuid West

Portfolio

Project
Wijken voor Kunst nodigde een aantal makers uit om een aantal maanden ‘creatief verkenner’ in Leiden te zijn. In Leiden Zuid West heb ik hierin samengewerkt met Jennefer Verbeek.

Zie ook De Verbeelding van Zuid West

Dit hebben we eind 2009, begin 2010 gedaan. In eerste instantie gaf de terminologie van de opdracht aanleiding tot associaties; met een roze legerhelm voorzien van klimop zagen we ons al in de bosjes zitten. Maar ook de link met creatief boekhouden was snel gelegd. Dat lijkt een negatieve connotatie die we zo niet bedoelen. Maar juist: als creatief verkennen staat tot creatief boekhouden is de opdracht van Wijken voor Kunst er een om naar eigen inzicht, en niet persé volgens het boekje, uit te voeren. De rapportage is vandaar ook op 11 februari 2010 aangeboden op kasboekpapier. Als een creatief grootboek van wat Zuidwest tot nu toe was, maar vooral welke mogelijkheden en kansen we zien in het district op basis van wat we tegenkwamen. De rapportage is in te zien via Marjan van Gerwen, projectleider Wijken voor Kunst.
We zijn met veel plezier in Leiden Zuid West geweest om daar op verschillende plekken op zoek te gaan naar het ‘Zuidwest gevoel’. Door bewoners en professioneel betrokkenen in de wijk zijn we zo goed ontvangen dat we als dank daarvoor graag iets wilden aanbieden en achterlaten in de wijk. Het werd een goed gevulde kast, gemaakt door Joost Koster van Haagweg 4. Gevuld met boeken over Zuidwest en van schrijvers die te vinden zijn in de schrijversbuurt. Ook muziek uit de componistenbuurt ontbreekt niet! Peen en Ui zal voorlopig aanwezig blijven in de wijk met een vervolgopdracht ‘De Verbeelding van Zuidwest’, zodat het cadeau naar eigen ontwerp van Peen en Ui symbool staat voor inspiratie en de mogelijkheden die we zien in Zuidwest!

Eerste ‘creatieve verkenning’ in Leiden Zuid West

oktober 2009 – februari 2010 In opdracht van Wijken voor Kunst onderzocht ik samen met Jennefer Verbeek het Bos- en Gasthuisdistrict, kortweg Leiden Zuid West.