De Verbeelding van Zuid West

Portfolio

Dit project omvat:

  • Maart 2010 – september 2010
  • Organisatie van workshops met kunstenaars
  • grafisch ontwerp
  • Gesprekken en vervolg verkenning in het district
  • Samenstelling, vormgeving en organisatie van tijdelijk wijkmuseum/tentoonstelling aan de Willem Klooslaan
  • i.o.v. Wijken voor Kunst, i.s.m. Jennefer Verbeek bij Stichting Peen en Ui
  • Zie ook de Verkenning van Zuid West

De Verbeelding van Zuidwest is het vervolgproject op de verkenning van het Bos- en Gasthuizendistrict; Groeten uit Zuidwest. De verkenning ging om het inzicht krijgen in kansen in de wijk, bewoners leren kennen en een algemeen beeld te vormen over mogelijkheden m.b.t. kunst en cultuur. Klik hier voor meer over het verloop en de afsluiting van dat project. Een van de conclusies in de verkenning was dat er vanuit inwoners best de zin, wil, interesse in kunst en cultuur bestaat maar dat men daar niet makkelijk mee in aanraking komt. Zo wordt de kast die we achterlieten met kunst en cultuur gerelateerde onderwerpen in buurthuis Vogelvlucht niet ‘leeggehaald’ maar juist gebruikt door bezoekers van het buurthuis.

Workshops
Deze constatering was aanleiding om een langer lopend project in Zuidwest te doen; een aantal middagen met workshops door kunstenaars op verschillende plekken in de wijk waarbij de resultaten uiteindelijk tentoongesteld zouden worden in een tijdelijk wijkmuseum aan de Willem Klooslaan. De middagen met kunstenaars, maar ook alle extra gesprekken en ontmoetingen hadden als doel de blik op het nu en de toekomst vast te leggen. Resi van der Ploeg ‘Onder de loep’ 2 middagen monotypen in de Lepelaar (Apollolaan) Bernadette Drenth ‘Wat verbeeld je je?’ 2 middagen boodschappentassen maken in de SRV wagen en buurtwinkel Verboon rond de Da Costastraat Irene Cécile ‘Dromen en waarmaken’ Dagelijkse boodschappen bewerken op de Luifelbaan

Tentoonstelling
De resultaten van zo’n 100 deelnemende bewoners zijn tentoongesteld in een door woningbouwcorporatie Ons Doel ter beschikking gestelde ruimte. Deze vml. kapperszaak stond leeg en de plek sprak ons erg aan: een volksbuurtstraatje met een bewonersontmoetingsplek, stomerij, turkse supermarkt en bakker te midden van laagbouw en ruimte. De ruimte werd ook gevuld door de huiselijkheid van Zuidwest; open- en vriendelijkheid van omwonenden. Deze sfeer hebben we bewust gecreëerd om de drempel naar een expositie laag te houden. Er waren ook voorstellen voor nieuwe projecten in de wijk, presentatie van de graffity-energiehuisjes gemaakt door jongeren met jongerenwerker Mohammed Baouch, foto’s van Cor Slegtenhorst, een schilderij van Floris Bosch en encaustings van Liesbeth van Leeuwen.

Foto’s workshops en expositieruimte De Verbeelding van Zuid West

maart-september 2010